Automatizace v logistice

Automatizace v logistice

 | Vyšší efektivita práce a úspora nákladů díky automatizaci

Rakouská skupina LASSELSBERGER, pod kterou patří i česká značka RAKO, je jedním z největších evropských výrobců keramických obkladů a dlažeb. V České republice zaměstnává více než 1 300 zaměstnanců v 5 výrobních závodech, kde ročně vyrábí 28 mil. m² keramických obkladů, z nichž 70 % se exportuje do více než 90 zemí. V roce 2017 otevřela společnost moderní distribuční centrum v Chlumčanech, kde kromě distribuce probíhá také výroba slinutých dlaždic, které se odtud expedují do celého světa.

Výroba a skladování obkladů má svá specifika, se kterými si musí umět logistika poradit – pracuje s různými formáty výrobků, šaržemi a jakostmi a z toho vycházejícími speciálními pravidly práce. Technologie výroby dlaždic navíc neumožňuje operativní střídání produkce na lince, a proto je potřeba pracovat s velkou skladovou zásobou. Zefektivnění činností, zpřesnění práce a úspora nákladů, to byly hlavní důvody pro implementaci částečné automatizace do logistiky distribučního centra v Chlumčanech.

Automatizace začíná už při tvorbě finálních balení, která jsou značena QR kódy se všemi potřebnými informacemi o šarži a jakosti z výroby. Tyto kódy pak automaticky rozpozná  kamerový systém a palety označí štítkem s informacemi o obsahu. Takto označené palety putují mezi dvěma halami přes unikátní 230 metrů dlouhý dopravník do skladu, kde skladník naskenuje štítek a WMS mu rovnou dá pokyn, co se má s paletou stát.

Sklad kompletuje všechny druhy zásilek a pracuje s výrobky až do rozměru 120 × 60 cm a váhy kolem 30 kg. Mixovaná paleta navíc vzniká z více druhů výrobků, různých formátů,  hmotností a stupňů křehkosti. Tomu je potřeba přizpůsobit organizaci skladu a manipulační  techniku. Celé palety jsou skladovány v blokové části skladu.

Spolupráce s firmou Aimtec začala v roce 2011 spolu s rozhodnutím české pobočky skupiny převést celou oblast řízení logistiky do hlavního podnikového systému SAP. Nároky společnosti LASSELSBERGER na Warehouse Management System se ale průběžně mění, jak kopírují růst a vývoj celé firmy.

Dnes je Aimtec pro skupinu LASSELSBERGER globálním partnerem v oblasti WMS, které je připraveno pro nasazení v pobočkách po celém světě. Díky dlouhodobému partnerství je spolupráce na nových projektech na obou stranách výrazně efektivnější a rychlejší. Aktuálním výsledkem spolupráce je i částečná automatizace distribučního centra RAKO v Chlumčanech. 

Přečíst rozhovor s ředitelem logistiky