Byt s mentolovou kuchyní a žlutou koupelnou

Byt s mentolovou kuchyní a žlutou koupelnou

Mladá rodina si přála bydlet tak, aby byli její členové co nejvíce spolu, když jsou doma. Přání jim splnila Ing. arch. Iva Zezulová z brněnského architektonického studia IAK. Ta kromě úpravy dispozic bytu navrhla interiér barevný, veselý a vzdušný. Nové materiály zde zvýrazňují atmosféru a krásu těch původních. Zatímco v koupelně hravě září žlutá dlaždice od RAKO mozaikového formátu, už na chodbě domu její skoro stoletá prababička vytváří důstojný první dojem.

Téměř stoletý brněnský činžovní dům, v němž se nachází tento byt, totiž dýchá atmosférou první poloviny minulého století. Je to i zásluhou majitelů jednotlivých bytových jednotek, kteří o dobrý stav původních prvků náležitě pečují. Procházejí se tak i dnes po původním schodišti, podestách pokrytých sto let starou mozaikovou dlažbou RAKO, která stále slouží ve své někdejší kráse, používají původní domovní schránky…

Je tak pochopitelné, že úcta k nezaměnitelné atmosféře celého domu se ze společných prostor přelévá i do jednotlivých bytů. V jednom z nich spokojeně žije čtyřčlenná rodina. Prostor postupně přirozeně prošel většími i menšími úpravami. Při té poslední se sice změnila někdejší dispozice bytu, zachováno ale zůstalo množství původních, nadčasových detailů i materiálů – okna, dveře, parketové podlahy, fabiony nebo část osvětlení. Těmto prvkům dává vyniknout celková jednoduchost stylu, v němž je byt nově zařízen, a na kterém se podílí i tradiční česká značka RAKO. Zpestření nanejvýš elegantního celku zajišťují barvy, které byly mezi počátečními přáními investorů.

SPOLU DOMA

Jak už bylo řečeno, rodina si přála především vytvořit dostatek místa, kde by mohli všichni její členové trávit co nejvíce času společně. Výsledek? „Největší část téměř stometrového bytu představuje otevřený společný prostor, který je centrem dění v domácnosti. V rámci dispozice se dále nachází rodičovská ložnice a dětský pokoj prozatím společný oběma dětem, který je však do budoucna připravený na rozdělení na dvě samostatné místnosti. Důležitým prvkem dispozice je vstupní hala, z níž se jednak vchází do zmíněných tří místností, jednak je v jejím středu situována jedna ze dvou koupelen,“ popisuje dispozici Ing. arch. Iva Zezulová.

VÍTEJTE V HALE!

Už v hale příchozí přivítá sympatický barevný prvek v podobě tyrkysového botníku s věšákovou stěnou, do níž se odkládají právě nošené svršky. Promyšlené jsou zde i skryté úložné prostory. Nacházejí se při jedné ze stěn za posuvnými dveřmi vestavěné skříně a ze dvou stran obklopují i „bílou“ koupelnu obloženou jednoduchými keramickými dlaždicemi RAKO. Vysoké zrcadlo ukrývá plynoměr, který by bez takového maskování nebyl právě hezkým bytovým doplňkem.

Parketová podlaha v hale plynule přechází do velké otevřené místnosti, která slouží jako kuchyň, obývák a jídelna, ale také trochu jako herna, čítárna a odpočívárna. „Právě podlaha zaslouží pozornost – rozdíl mezi původními, repasovanými dřevěnými parketami v hale a zbrusu novou parketovou podlahou v hlavní obytné místnosti letmým pohledem ani nezaznamenáte. Je to zásluha skvělého řemeslníka, který podlahy složitě vyrovnával a nový a repasovaný povrch na sebe napojil tak, že je přechod téměř neznatelný,“ říká architektka.

 

MÍSTO PRO VŠECHNY

V hlavní obytné místnosti upoutá mentolová kuchyně a obývací stěna ve stejném materiálovém a barevném provedení na protější straně. Oba tyto výrazné prvky, jak je pro návrhy architektonického studia IAK typické, zabírají stěnu v celé její šířce i výšce. Mezi nimi se pak odehrává veškerý společenský život. U kuchyňské linky netráví čas jen maminka, děti jí občas pomáhají, a to i radou, sedí přitom na kuchyňském ostrůvku a pohupují nohama.

U velkého stolu se jí, ale také se tu parádně maluje, hraje pexeso nebo skládají puzzle. Pohovka částečně zasunutá v obývací stěně je ideální pro odpočinek – můžete tu číst, povídat si, odpočívat po dobrém jídle nebo sledovat, co se děje v kuchyni. Nechcete-li sedět, pak hurá na zem. A pozor! Televizi tu nenajdete!

ŽLUTÁ A BÍLÁ KOUPELNA

Bílá koupelna je určena pro běžný denní provoz. Pro úsporu místa jsou v ní posuvné dveře. Vybavena je úsporněji než koupelna druhá, k dispozici je tu pouze umyvadlo a sprchový kout, větrání zajišťuje větráček. Bílá barva keramických dlaždic RAKO (RAL 0008500) působí čistě, v tomto případě zároveň vyrovnává handicap v podobě nedostatku denního světla.

Proti tomu druhá koupelna, situovaná v sousedství dětského pokoje a vstupní haly, má barvu žlutou. Koupelna proteplená obklady v odstínu RAL 0858070 je vybavena umyvadlem, vanou a toaletou, přirozené odvětrání i přísun denního světla je zajištěno oknem. V obou místnostech zvyšuje komfort podlahové vytápění. Stejně jako v bílé koupelně, i ve žluté jsou dlaždice RAKO ze série ColorTwo, na stěnách formát 10 x 10 cm, na podlaze a ve sprchových vaničkách je mozaika 2,5 x 2,5 cm pro zvýšení protiskluznosti i celkového pocitu bezpečí. Keramická mozaika RAKO v koupelnách je navíc nenásilnou reakcí na dochovanou původní mozaiku na chodbách činžovního domu, která pochází ze sortimentu stejné značky, je však o téměř sto let starší.

Snažím se jen bílošedému provedení vyhýbat. RAKO OBJECT nabízí ty nejjednodušší dlaždice v mnoha různých odstínech, takže si majitelé mohli snadno vybrat ze vzorníku barvu dle svého vkusu. Pokud jde o použití, obložené jsou všechny stěny a obklad sahá až ke stropu. Vzniká tak dojem většího prostoru...,“ vysvětluje autorka interiéru, architektka Iva Zezulová. Na podlahách i stěnách v obou koupelnách byla použita šedá spárovací hmota GF BIO 122, i z důvodu snadné údržby.

JEŠTĚ K BARVÁM

Barvy jsou pro tento interiér velmi důležité, pro kýžený efekt ale architektka každé ponechala vlastní prostor – mentolové hlavní obytnou místnost, tyrkysové předsíň, žluté koupelnu. Tyto svébytné odstíny jsou v jednom prostoru kombinovány jen s neutrální bílou nebo barvou dřeva – na podlaze či na nábytku vyrobeného mj. z březové překližky. Z té je zhotovena skříňka v bílé koupelně, jídelní stůl, kuchyňský ostrůvek, záda obývací stěny i kuchyňské linky. Za kuchyní chrání překližku před znečištěním deska z čirého skla. Pomyslnými třešničkami na dortu jsou pak detaily, např. na míru vyráběné úchyty u kuchyňské linky či vyfrézované půlkruhové otvory u skříní ve vstupní hale.