Europaletový stolek s keramickými obklady

Europaletový stolek s keramickými obklady

 | Udělejte si sami ...

Nákupní seznam

  • 2 ks europaleta 80 x 120 cm
  • 4 ks otočná kolečka 
  • Obkládačky, např. série Majolika, 20 x 60 cm – v kartonu je 9 ks (spotřeba 8 ks)
  • silikon RAKO SI, odstín 121 (3 ks) , vytlačovací pistole
  • lak na dřevo
  • vodováha, brusný papír, papírová krycí páska, hladítko, jar

Postup

1. Pomocí latě či vodováhy pečlivě vybereme rovnou paletu. To je důležité pro bezproblémovou pokládku keramiky.

2. Palety očistíme, obrousíme, nikde by neměly být třísky.

3. Palety nalakujeme jednou vrstvou laku, silikon pak dobře přilne k povrchu.

4. Navrtáme díry pro otočná kolečka, připevníme je. Spojíme palety k sobě.

5. Před pokládkou vše důkladně proměříme. Vybíráme obklady nebo dlažbu vhodného formátu, abychom je nemuseli řezat, např. 20 x 60 cm, případně 20 x 120 cm. Pokud bude stolek na zahradě a bojíte se, že ho před mrazy neschováte, volte mrazuvzdorné obklady. Obklady před lepením pro kontrolu rozložíme do plochy.

 

6. Silikon nanášíme na plochu horní palety. Můžeme použít RAKO SYSTEM sanitární silikon SI, odstín 121 (manhattan), kterým můžeme nakonec také vyplnit spáry. Spotřeba je zhruba 3 balení vč. spárování.

7. Postupně lepíme obklady a necháme schnout minimálně 24 hodin.

 

8. Na okraje obkladů nalepíme papírovou krycí pásku tak, abychom si obklady při spárování - vpravování silikonu do spár co nejméně znečistili.

9. Spáry vyplňujeme pomocí pistole se silikonem. Pro perfektní vyhlazení spár na ně nastříkáme jarovou vodu a hladítkem setřeme přebytečný silikon (silikon máme zároveň s plochou obkladu). Na závěr prstem spáry jemně vyhladíme.

Obkládačky, které budou novému stolku slušet
Série Majolika potěší příznivce tradičních materiálů i moderně naladěné zákazníky. Ve formátu 20 x 60 cm se pro desku stolku nabízejí hned dvě varianty „falešné“ mozaiky, vždy ve třech barvách. Obkládačky 20 x 60 cm napodobující mozaiku 10 x 10 cm jsou v nabídce v odstínu bílá, světle šedá a světle béžová. Druhou variantou je falešná mozaika s typickými vzory majolikových obkládaček. Na základních barvách obkládaček 20 x 60 cm je vždy 12 stylových majolikových vzorů (10 x 10 cm). Tyto dekorace jsou ve výrazné kobaltově modré barvě na bílém základu, v šedé na světle šedém podkladu a béžové na světle béžovém podkladu.