Paprsek, který maluje

Paprsek, který maluje

Logo pro Univerzitu Karlovu ... to je současný projekt, za kterým stojí kolegové z Horní Břízy, Michal Zaňka a Helena Doubková.

Tipnete si, kolik hodin stála tato krása vytvořit? I to se dozvíte. Ale pojďme pěkně od začátku.

Na počátku každého projektu stojí představa a zadání. Obrázek je třeba převést do křivek, pro grafické „fajnšmekry“ pár zkratek: obrázek se z .pdf převede do .ai nebo. dxf. a následně do cnc. Nejste z toho moudří? Nevadí. Stačí, když si představíte, že celkový obraz se musí jednotlivě rozdělit do formátu dlaždic. Každá dlaždice tak má nadefinovanou určitou oblast obrázku. Toto rozměření musí být velmi precizní.

Pak přichází na řadu CNC stroj a samotné řezání vodním paprskem. Samotné řezání je také extrémně přesná záležitost (řezat lze s přesností až na desetiny mm). Jednotlivé nařezané dlaždice se segmenty vzoru se ukládají do kartonů tak, aby si je obkladač mohl snáze připravit pro pokládku.

Samotná pokládka však není pro začátečníka. Zkušení odborníci doporučují vzor nasucho předpřipravit a jednotlivé segmenty do lepidla vtlačit velmi jemně. Zkrátka s fortelem a s citem.

Takhle zručně budou položeny např. piktogramy na toalety na plzeňském náměstí, v Chlumčanech na Městském úřadě si můžete šlápnout na znak města, v plzeňské ZOO si můžete odpočinout na půlkruhové vyhlídce sestavené z kruhových výsečí a děti v mateřské školce v Rakovníku skáčou panáka z keramické dlažby nařezané vodním paprskem. Na stole s dlaždicemi série Linka si můžete kromě jídla vychutnávat právě tuto keramickou lahůdku od Maxima Velčovského.

A na závěr slíbená odpověď na úvodní otázku. Logo Univerzity Karlovy, na které jsou naši šikovní kolegové hrdí, trvalo připravit zhruba 20 hodin s použitím 140 programů pro CNC stroj a řezání zabralo dalších 22 hodin. Krásná práce!

Vodní paprsek?

Technologie standardně využívaná pro úpravy formátů keramických obkladů, jenž se stále častěji využívá i pro kreativní návrhy právě z obkladů. Vyřezat z RAKO obkladů lze totiž jakýkoliv tvar dle přání zákazníka. Osvědčená stavební chemie RAKO SYSTEM pak podpoří hladkou aplikaci a dlouhou životnost díla. Zpestření standardních realizací z keramických obkladů nabízí technologie řezání vodním paprskem, která umožňuje vytvořit téměř jakýkoliv obrazec. Naše společnost jako jeden z mála výrobců keramických obkladů a dlaždic umí na podobné požadavky pružně reagovat.