RAKO na soutěži ŘEMESLO/SKILL 2020

RAKO na soutěži ŘEMESLO/SKILL 2020

Jubilejní 10. ročník soutěže  se uskutečnil jako jedna z mála letošních soutěží, které byly připravovány pro žáky odborných škol a učilišť.

Ve dnech 15. – 17. září 2020 se sešlo na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě 56 učňů stavebních oborů, kteří si zde vyzkoušeli, co se již naučili ve svých domovských školách. V nezvyklé době, kdy byla zrušena spousta tradičních přehlídek a soutěží, se budoucí mistři zedníci, obkladači, montéři suchých staveb, instalatéři a truhláři snažili co nejlépe vypořádat se svými soutěžními úkoly. Přijeli žáci nejen z českých škol, ale odvážně i soutěžící ze Žiliny. Celkem se představilo 17 škol z České republiky a Slovenska. Gratulujeme našim mladým obkladačům, kteří předvedli, že umí pracovat s velkoformátovými obklady.

Nezbytná podpora sponzorů a partnerů

Řemeslo/Skill podporuje od začátku řada sponzorů a partnerů jak finančně, tak i soutěžním materiálem. Bez jejich pomoci a podpory dalších spoluorganizátorů jako je Pardubický kraj, Město Vysoké Mýto a VOŠS a SŠ stavební Vysoké Mýto by nebylo možné soutěž v takovém rozsahu uspořádat. Velkým přínosem je i participace oborových svazů a profesních cechů – Cechu suché výstavby ČR, Svazu podnikatelů ve stavebnictví  a Cechu obkladačů ČR.

Soutěžící jsou při plnění úkolů vedení radami odborníků

Značka RAKO se této soutěže zúčastnila již po sedmé. "V oboru zedník-obkladač se zapojila 3 soutěžní družstva, která měla za úkol obložit připravený koupelnový kout keramickými obkládačkami RAKO s použitím stavební chemie RAKO SYSTEM. Přestože je současná výuková praxe učňů-obkladačů nedostatečná, vítězné práce byly provedeny v jednotlivých detailech velmi kvalitně," dodává Tomáš Heřman, školitel RAKO.

Důležitým aspektem soutěže je práce soutěžících s nejmodernějšími materiály a technologiemi, které jsou v současnosti na trhu. To potvrzuje i Zdeněk Kobza, zástupce tradičního sponzora -společnosti Heluz cihlářský průmysl v.o.s. a porotce v jedné osobě:V rámci letošního ročníku zedníci pracují s novinkou, silikátově disperzní maltou HELUZ SIDI, která má dvojnásobnou pevnost proti polyuretanové pěně. Vše mají připravené, otevřou kyblík, natírají válečkem, zvládli to bez problémů. Snažíme se také podporovat v průběhu roku naše partnerské školy po celé republice a dodáváme jim vzorky našich produktů, aby si je mohli ve škole vyzkoušet i další žáci.“

„Podporujeme dlouhodobě školy a učiliště. Pokud je možnost, jezdíme seznamovat žáky v dílnách s našimi výrobky, a proto jsme i zde už podesáté. Na jednotlivých stanovištích instalatéři montují naše výrobky,“ přidávají se porotci pro soutěžní obor Instalatér Roman Sábl a Rudolf Schmidt ze sponzorské společnosti Hansgrohe CS s.r.o., která nabízí uživatelům vše od sprch, koupelnových a kuchyňských baterií až po instalační techniku. A dodávají: „ Důležitým aspektem soutěže je, že jsme vidět venku, mezi lidmi. Učňů a žáků technických oborů je čím dál méně, proto je potřeba být na veřejnosti, aby lidé měli představu, kdo je instalatér, kdo je zedník, kdo je truhlář a že dnes už to není ta špinavá těžká práce. Dnes - už s ohledem na sofistikované systémy, technologie a výrobky, musí řemeslníci umět přemýšlet, zvolit správný postup, nářadí. A veřejnost by o tom měla mít více informací, že profese se mění.