Mateřská škola EduArt Praha

Místo užití: Škola , Série: Piazzetta, Color One, Color Two

Česká školka od finského architekta: s českými obklady RAKO

Dostatek světla, vzdušnost a souznění s přírodou, to jsou typické kvality finské architektury. Nejinak je tomu v případě nové mateřské školy v Praze 9. Mateřinka navržená renomovaným finským architektem je navíc originální svými oblými tvary a atypickou strukturou připomínající houbu. Na unikátním projektu finské developerské společnosti YIT se podílela i česká značka RAKO.

Nová mateřinka stojí na náměstí rezidenční čtvrti SUOMI Hloubětín v Praze 9. Ta zahrnuje téměř 900 bytů, prostory pro obchody a služby i relaxační zóny. Školka s kapacitou až 100 dětí, jejímž provozovatelem je společnost Mateřská škola EduArt, tvoří spolu se sousedním dětským hřištěm centrum zdejšího komunitního života.

Autorem projektu školky je renomovaný finský architekt Jyrki Tasa, držitel mnoha architektonických ocenění. Objekt na první pohled zaujme zvláštními oblými tvary.  Právě použitím neobvyklých tvarů, atypické struktury a překvapivých detailů chce architekt Tasa v dětských myšlenkách rozehrávat pohádkový příběh, který bude každý den jiný.

Přírodní materiály s hravými detaily

Důmyslně řešenému interiéru nechybí vzdušnost a dostatek světla. Je kombinací designu a funkčnosti, ale také hravých prvků. Například zábradlí centrálního schodiště architekt pojal jako veselou klaviaturu. Design jednotlivých místností je působivý, odráží severský styl a využívá rozmanitost přírodních materiálů.

Celkově prostředí školky odpovídá severské filozofii: Je bohaté na podněty, ne však přetížené. V tomto duchu se uplatnily i keramické obklady české značky RAKO, která s YIT dlouhodobě na projektech spolupracuje. Podlahu haly s centrálním schodištěm i samotné nášlapy schodů tvoří neglazované slinuté dlaždice RAKO v designu hrubozrnného betonu a cementu ze série Piazzetta v odstínu světle šedé. Stěny umývárny a sociálních zařízení pokrývají keramické obkládačky Color One. Jsou v zelené, modré, žluté a červené barvě, čímž odkazují na barvy v přírodě, mech v lese, vodu, slunce, květiny. Jinde je bíle obložená stěna vtipně doplněná barevnými variantami tvořícími pruhy. Na podlahách se uplatnily dlaždice série Color Two.

Šetrně k životnímu prostředí

Šetrnost k životnímu prostředí je jedním z klíčových prvků filozofie YIT. Všechny současné developerské projekty YIT patří minimálně do úsporné energetické kategorie B. Do projektů jsou přednostně vybírány materiály a výrobky s vydaným EPD, tedy s minimálními dopady na životní prostředí. Keramické obklady RAKO tuto certifikaci mají. Obklady jsou vyráběné již 140 let z lokálních přírodních zdrojů. Jak zdroje, tak i materiály, se při výrobě využívají opakovaně, recyklují se.