Rodinný dům - série Betonico

Místo užití: Privát , Série: Betonico

Okolní krajinu neruší, přesto v ní vyniká. Rodinný dům s tvary venkovské archetypální architektury tvoří dvě pohledově odlišné, ale navzájem se podporující části. Dovnitř se dostaly les i slunce.

Žít v symbióze s přírodou nemusí zrovna znamenat nekomfortní alternativu bydlení. Příkladem je novostavba rodinného domu, který nedávno vyrostl na louce u lesa v obci nedaleko Plzně. Proč by stěží mohl stát jinde? Dokonale totiž vystihuje zdejší atmosféru a kvalitu místa, přizpůsobuje se jim tvarem a použitými materiály. „Vážíme si krásného místa, věříme, že jsme mu nijak neublížili. Hlavní myšlenkou od začátku bylo, nenarušit poklid, který se ve vás usadí, jakmile sem přijdete. Rozhlížíte se a podvědomě se usmíváte. Tento kout se nedá vylepšit, je zkrátka dokonalý. Chtěli jsme, aby s ním náš nový dům souzněl,“ říkají úvodem majitelé. 

O pozemku manželé dlouho věděli, a nakonec se jim jej podařilo koupit. Do té doby rodina žila na opačné straně obce. Bylo jim jasné, že získali originál a že tu zůstanou. Na ladění představy o budoucím domově potom měli dost času, protože uběhlo deset let, než se jim podařilo vše připravit na stavbu domu. Vyhnout se chtěli negativním zkušenostem, které je potkaly před dvaceti lety. Tenkrát špatně zvolili architekta i prováděcí firmu.

Ani nyní nešlo všechno hladce. Věděli, že pokud nechtějí katalogový dům, bez architekta se neobejdou. Toho pravého, stavbu dotáhl k jejich spokojenosti až do konce, našli na podruhé. „Nejdřív jsme oslovili známou architektonickou kancelář a několik měsíců jsme ladili návrh, v němž jediným naším požadavkem bylo, aby dům respektoval klidný netuctový kout. Oba jsme získali pocit, že výsledek tomu neodpovídá. Plány jsme srolovali, dali do šuplíku a přemýšleli, co s tím.

V regionálním vysílání jsem náhodou zachytila pořad s architektem Janoutem. Zaujal nás přístupem k práci, i tím, jak upozorňoval investory, na co si dávat pozor. Zní to jako klišé, ale kromě toho, že je profesionálem, je slušný, poctivý, dobře se s ním komunikovalo,“ chválí majitelka spolupráci.

Realizace domu proběhla v režimu zakázky na klíč a Lukáš Janout ji autorsky dozoroval. V návrhu cílil i na bezbariérovost. S investory v rámci diskuzí ladil styl interiéru. Podle jejich představy neměl vyznít rustikálně, na druhou stranu ani příliš minimalisticky. „Osobně tíhnu k jednoduchosti, ale v tomto případě jsem nemohl jít cestou čistě strohého stylu. Hledali jsme takové materiály a barvy, které by se majitelům líbily, zároveň zapadly do celkového konceptu interiéru. Když jsme vybírali koupelnu, ukazoval jsem ve vzorkovně sérii obkladů Betonico. Majitelce se už před tím líbila, ale obávala se výraznějšího dekoru. Pro představu jsem připravil vizualizace, v nichž jsem dekor (kromě vybraných stěn) použil i na podlahy. Návrh jsem měl hned odsouhlasený,“ prozrazuje spokojeně architekt a pokračuje: „Rozhodlo mimo jiné i to, že se jedná o výrobky české značky RAKO. Ta nabízí přijatelné ceny, rychlou dostupnost a jistotu, že za pár let budou (v případě potřeby) dlažba či obklady dostupné.“ 

Foto: Petr Polák (archiv atelieru Lukáš Janout Architects)

Více o celém projektu