Dlaždice do gastronomických provozů

Musejí být nejen krásné, ale také odolné a bezpečné.

Při volbě materiálů v oblasti stravování je třeba sledovat nejen hledisko estetické, ale především technické parametry, mnohé stanovené normami.

Materiály musejí být extrémně odolné, snadno čistitelné, nehořlavé, podlahy samozřejmě bezpečné, tedy neklouzavé.

Protiskluznost minimálně R9, u mokrých podlah i víc

Jedním ze základních parametrů pro výběr keramické podlahy pro restauraci je protiskluznost. „Do restaurací vyžaduje česká norma ČSN 74 4505 protiskluznost s min. součinitelem smykového tření 0,5 za sucha nebo za mokra, když se jedná mokrý prostor, např. u vchodů, na sociálních zařízeních. Podle německé normy DIN 51 130 a německého předpisu ASR A 1.5 by hodnota protiskluznosti v suchých prostorech restaurací měla být minimálně R9 a v mokrých R10 až R11. Německou normou a předpisem se můžeme v ČR inspirovat, ale vybraná hodnota protiskluznosti nesmí být nižší, než stanovuje naše národní norma,“ upozorňuje Tomáš Heřman, školitel značky RAKO. U kuchyní platí stejný požadavek, německé normy zde rozdělují ještě malé kuchyně (protiskluznost R10), kuchyně do 100 obědů za den (R11) a kuchyně velké, nad 100 obědů za den, kde je požadovaná protiskluznost R12. Opět musí být minimálně dodržena národní norma.

Více o protiskluznosti najdete v Technickém katalogu, str. 12 - 16

Otěruvzdornost umožní odolat i vysoké frekvenci chození

Otěruvzdornost představuje odolnost proti povrchovému opotřebení. „Do restaurací s pohybem v řádu stovek osob denně bychom měli použít dlaždice s otěruvzdorností PEI 4. U velkých restaurací a jídelen s pohybem v řádu tisícovek osob denně jsou vhodné dlaždice s otěruvzdorností PEI 5, nebo neglazované slinuté dlaždice, které se vyznačují vysokou odolností proti opotřebení,“ dodává Tomáš Heřman. Dlaždice jsou při vysoké frekvenci chození vystaveny vysokému znečištění a namáhání opotřebením. Vysoká odolnost proti opotřebení keramických obkladů RAKO zajišťuje, že ani po intenzivním a dlouhodobém používání nedojde ke změnám povrchu keramického materiálu, což je výhoda keramiky oproti substitučním krytinám.

Do kuchyní jedině chemicky odolné

Do kuchyní volíme pouze keramické dlaždice označené ikonou s nakloněnou zkumavkou (). Ta označuje výrobky odolné proti kyselinám a louhům o vysoké koncentraci. Z nabídky RAKO OBJECT jsou to například série Color Two, TAURUS, BLOCKKAAMOS.

Dlaždice s dobrou čistitelností pro kuchyň

U restaurací a kuchyní je důležité nezapomenout, že povrch musí být dobře čistitelný. Toho lze docílit tím, že vybíráme takové protiskluzné povrchy, které mají příjemnou haptiku, ale přesto splňují požadavky protiskluznosti R10B při zachování výborné čistitelnosti, např. série BETONICO, KAAMOS, BLOCK, EXTRA. Pro prostory, kde je požadována vyšší protiskluznost je připravena široká nabídka reliéfních neglazovaných dlaždic série TAURUS GRANITTAURUS INDUSTRIAL včetně komplexní nabídky funkčních doplňků jako jsou sokle s požlábkem, kouty, rohy. Propracovaný systém funkčních doplňků a jejich rozměrová a barevná provázanost na základní dlaždice zajišťuje jednodušší provozní čistitelnost. 

 

Tagy: Poradna