Jarní úklid

Čím začít při jarním úklidu v koupelně?

Vrstvy nečistot je třeba odmývat postupně podle jejich charakteru, univerzální čistič na všechny druhy nečistot neexistuje. Čističe RAKO SYSTEM jsou speciálně určeny na povrchy keramických obkladů a dlaždic.

Kde jinde než v koupelně, kde sami provádíme den, co den vlastní očistu, by měla panovat absolutní čistota. I když bychom měli koupelnu udržovat v pořádku celoročně, na jaře se nám přece jen lépe uklízí. Jenže často nevíme, jaký čistič si vlastně koupit a jak vlastně postupovat. A tak v drogerii zakoupíme nejvoňavější přípravek v nejbarevnější lahvičce určený na koupelnu. Ten nám ale většinou čištění moc neulehčí. 

Koupelna je specifický objekt, kde se spojuje hned několik charakterů znečištění – kromě běžného prachu a špíny jde o mastnotu, například z krémů, dále vodní kámen, minerální usazeniny a rez, často i plísně. Tyto jednotlivé vrstvy nečistot je třeba odmývat postupně podle jejich charakteru, univerzální čistič na všechny druhy nečistot neexistuje.

Krok první: Odmaštění nejen v kuchyni

V koupelně jsou nečistoty mastného charakteru časté díky používání krémů a jiných kosmetických přípravků. Mastný charakter má také pot. V prvním kroku tedy použijte alkalický čistič s pH nad 7,5, z řady RAKO SYTEM například RAKO CL 810, díky kterému se zbavíte mastnoty. Přesné složení přípravku je tajemstvím každého výrobce, avšak seriózní značky uvádějí jejich pH. Údaje o přípravcích RAKO SYSTEM najdete na jejich obalech. 

Mimořádně silný RAKO CL 810 na mastnotu

Koncentrovaný přípravek RAKO CL 810 z řady RAKO SYSTEM vyniká mimořádnou silou pro odstranění mastnot, a navíc i biologickou odbouratelností. Spolehlivě odmastí a vyčistí nejen obklady a dlaždice, v koupelně i v kuchyni, ale také spáry. Prostředek se ředí podle míry znečištění dle návodu. Dostupný je v síti autorizovaných prodejců. 

Při úklidu dodržujte základní pravidlo – používání čisticích prostředků není o síle koncentrátu, ale o čase. Dodržujte koncentraci doporučenou na obalu a nechte chemii působit, než začnete s čištěním.

 

Krok druhý: Zbavte se vodního kamene, minerálních usazenin a rzi


Po odmaštění pokračujte čističem kyselým s pH 2-3, z řady RAKO SYSTEM například RAKO CL 804. Letité nánosy vodního kamene se špatně odstraňují, proto se vyplatí čistit koupelnu pravidelně čisticími prostředky vhodnými právě na vodní kámen a nedovolit usazení vodního kamene. 

Alkalický čistič používáme na mastnotu, na usazeniny jako vodní kámen nebo rez pak čistič kyselý… Všimněte si, že jeden čistič vlastně druhý vylučuje. Univerzální čistič proto tedy nemůže existovat.

Vodní kámen porazí RAKO CL 804, navíc dodá lesk

Přípravek RAKO CL 804 je vhodný k mytí obkladů, umyvadel, van, sprchových koutů, baterií, vnějších částí toaletních mís atd. Snadno odstraňuje skvrny a nánosy vodního kamene, obsahuje lesk, který zpomaluje znečištění povrchu a dlouhodobě zlepšuje vzhled leštěných a chromovaných povrchů. Aplikuje se přímo na znečištěné povrchy, poté se nechá několik minut působit. Na závěr se povrch vyčistí houbou a opláchne vodou. Přípravek se používá koncentrovaný, nanáší se pomocí rozprašovače. 

Krok třetí: Prevence plísní ve spárách

Spáry se, obdobně jako keramické obklady a dlažby, udržují podle druhu znečištění spáry. Pro vyčištění využijete klasický rýžák. Jednou za půl roku je vydezinfikujte spáry jakýmkoli dezinfekčním prostředkem, např. typu Savo, čímž zlikvidujete i plísně, které se mohou objevovat ve špatně větraných koupelnách a sprchových koutech. Barevné spáry čistěte velmi opatrně, aby neztrácely pigment – doporučujeme je před úklidem nasytit vodou, aby neabsorbovaly vodu s chemickým přípravkem.

Základem prevence vzniku plísní je dostatečné větrání a pravidelný úklid, například přípravkem pro denní úklid RAKO CL 803. Při rekonstrukci koupelny vybírejte spárovací hmoty, které mají tzv. „dry effect“, což znamená, že se na jejich povrchu nedrží voda a ani nečistoty, z řady RAKO SYSTEM například GF DRY.

RAKO CL 803 čistí i leští

RAKO CL 803 je určen pro běžný, pravidelný úklid. Přípravek pomůže účinně povrchy vyčistit a zároveň v jednom kroku vyleštit. Obsahuje velmi jemné a neutrální tenzidy, které účinně odstraní i odolné nečistoty. RAKO CL 803 lze použít i na plastové povrchy, například rámy oken. Prostředek je určen pro ruční mytí mopem, případně, pro dosažení plného efektu lesku, hadrem z mikrovlákna.  Před použitím se ředí dle návodu. Dostupný je v síti autorizovaných prodejců.

Tagy: Koupelna, Poradna