Koupelna babičce na míru

Padesát let starou koupelnu pomohla výhra od RAKO proměnit ve stylový a nadčasový interiér.

Maličká koupelna paní Jaroslavy je teď na pohled krásná, ale i praktická a funkční. Vnučka Pavla ji totiž navrhla babičce přesně na míru. 
Domek v Bohdalově, který je domovem tří generací Remsových, byl původně kovárnou. Při jedné z přestaveb, před téměř 50 lety, vznikla i původní koupelna paní Jaroslavy v přízemí. Jenže teď už se žlutý obklad rozpadal a z vany se paní Jaroslavě vstávalo stále hůř. Možná by se o rekonstrukci jen uvažovalo, kdyby Pavla babičku nepřihlásila do soutěže s RAKO. „Babi, neznáš tuhle koupelnu?“ zeptala se jí vnučka až ve chvíli, kdy jí v časopise s vyhlášením soutěže ukazovala fotku její vlastní koupelny. A pak už to šlo ráz na ráz. Novou tvář koupelny navrhla babičce sama vnučka, jako projektantka má spoustu zkušeností. Vizualizaci koupelny ze série CASA, kde byly rozložené jednotlivé keramické prvky připravili v creativu shopu RAKO. Série CASA , formát 30 x 60 cm, je svým jednoduchým stylem nadčasová, kombinace šedé a bílé malému prostoru bez okna lichotí. Horizontální formát pomáhá opticky snížit strop a koupelnu rozšířit. S obkladem ladí i velkoformátové (60 x 60 cm) šedo-béžové dlaždice Trend na podlaze. Kromě obkladů stačila výhra i na stavební chemii RAKO SYSTEM. 

Rekonstrukci Remsovi pojali opravdu kompletně a prostor „odstrojili“ až na cihlu. V nové koupelně jsou tak zcela nové rozvody vody i elektřiny. Vanu nahradil jednoduchý sprchový kout bez vaničky, který pro sebe získal celou šíři koupelny. Babičce nabízí pohodlný vstup i pohyb při sprchování, vešlo se sem i sedátko. I když měla paní Jaroslava trošku obavy z tohoto řešení sprchového koutu, dnes je s ním moc spokojená. Voda odtokovým žlábkem výborně odtéká a za dveře se vůbec nedostane, sprchový kout s dlaždicemi na dně sprchy se také velmi snadno udržuje.  S pomocí keramické mozaiky 5 x 5 cm vznikla i praktická vyzděná nika, kam lze odkládat mýdla a šampony. Praktický koupelnový nábytek navrhla babičce vnučka Pavla a vyrobil soused truhlář. „Teď, když už je vše hotové, z toho mám obrovskou radost,“ říká s úsměvem paní Jaroslava, která si nyní novou koupelnu užívá. A i když je to koupelna „jen o trošku větší než záchod“, jak říkal se smíchem při práci zedník, babička je z ní nadšená. A že se povedla, o tom svědčí i to, že se k ní rád občas zaběhne vysprchovat i syn nebo vnoučata.

Tagy: Koupelna, Proměna