Návštěva u Báry Špotákové

Sportovní ozvěny

Až v jednadvaceti se definitivně rozhodla pro oštěp. Do té doby se Bára totiž věnovala víceboji. Dalo by se říct, že s přítelem nechali pořádně uzrát i rozhodnutí o tom, kde a jaký postavit rodinný dům, jak ho zařídit.  

„Oba jsme precizní, trochu konzervativní a hlavně neradi něco předěláváme. Všechno promýšlíme a vyplatí se to." S architektem rok ladili dispozici patrového částečně podsklepeného domu, do něhož se kromě čtyř pokojů vešly dvě koupelny či tělocvična. „Velký se líp uklízí. V malém bytě 1+kk je to horší. Přemýšlíte, kam co schovat, čemu se vyhnout. Tady jsme nemuseli dělat kompromisy. Šlo nám o praktické řešení, něco jsme konzultovali se známými. Lukáš je ultra praktik, já se víc řídím emocemi“, komentuje Bára.

Zůstali jsme doma

Okna, dveře, kuchyňská linka vyrobená na míru, dřevěná podlaha od jablonecké firmy Dvořák či keramické obklady – Bára dala z velké části zelenou českým výrobkům a firmám. „Jsem pro to, aby se věci zbytečně nevozili z ciziny. Najímali jsme řemeslníky z okolí,“ připomíná. Protože s Lukášem často tráví čas s přáteli, pořídili si velký jídelní stůl, k němuž se vejde 10 lidí.

V suterénu pod garáží pak zařídili pařírnu. Pojmenovali tak místnost s barem a oddělenou saunou. „Není nic slyšet a ráno nemusím hned uklízet, jako kdybychom byli nahoře v obýváku,“ pochvaluje si Bára, která v suterénu zvolila rustikálnější styl oproti přízemí a patru. Nicméně se tu objevují prvky použité nahoře – například cihelný obklad stejně použitý na fasádě i na baru. Keramické obklady si partneři vybrali v souladu se zásadou, že přednost mají domácí značky. Obrátili se na tradičního výrobce obkladů RAKO, kde jim vypracovali kladečský plán. Cihlově červenou terakotovou podlahu imituje série Siena v prostoru baru a schodiště, výrazná retro kolekce pak ozdobila stěny sauny a sociálního zázemí suterénu. „Deco s různými barevnými dekory nás nadchlo,“ říká Bára o sérii, inspirované starými unikátními dekory z archivu RAKO.

Tagy: Podlaha, Architektura, Proměna