RAKO | Koupelna z obkladů s imitací teraco v odstínu světle šedé v kombinaci s šedou falešnou mozaikou. Na podlaze dlažba v odstínu slonové kosti.

Velké formáty v malé koupelně

Moderní velké formáty obkladů se dají s úspěchem použít i v opravdu malé koupelně.

Moderní velké formáty obkladů se dají s úspěchem použít i v opravdu malé koupelně. A zapovězená není ani barevnost. Stačí se držet několika pravidel.

Vyvarujte se sytých, tmavých barev

Malému prostoru svědčí světlé barvy, které odlehčí stěny i podlahu. Pokud máte pocit, že plochy potřebují oživení, nechte rozehrát detaily a využijte barevné listely nebo jiné dekorační prvky. Ve většině sérií jsou k dispozici ve sladěných odstínech i vzorech. Prostor opticky zvětší kombinace velkých a malých formátů ve stejném odstínu.

Obklady ve správném směru

Vertikální orientace velkých obdélníkových formátů bude na stěně působit dynamicky, zatímco horizontální atmosféru zklidní. Nízký strop, častý v koupelnách panelových domů, opticky zvýšíte, použijete-li obdélníkové obklady vertikálně. Na pohled se tak zvýší prostor mezi podlahou a stropem.

Mozaiky jsou dekorací i praktickým prvkem

Vhodným dekoračním, ale i praktickým prvkem jsou mozaiky. Zejména ty ve světlých barvách v malé koupelně ideálně doplní velké formáty. Ve variantě tón v tónu s obklady umí koupelnu dokonale zklidnit, v odlišném odstínu naopak upoutají pozornost. Uplatní se i při obkládání oblých stěn či hran, například kolem vany, umyvadla nebo u zděné police, což prostor příjemně zútulní. V malé koupelně je vhodné listely použít i vertikálně, opticky tak zvýší prostor mezi podlahou a protáhnou případný nižší panelákový strop. 

Na podlahu zvolte rektifikovanou dlažbu

Na podlahu je vhodná tzv. rektifikovaná dlažba. Rektifikování znamená zabroušení hran hotové dlaždice, což eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky. Rektifikované dlaždice tak lze pokládat s minimální spárou 1,5 – 2 mm a dosahovat tak velmi homogenního vyznění podlahy. Díky rektifikované dlažbě působí obložená plocha elegantně a prostor se dokonce opticky zvětší. Méně spár se také lépe udržuje. Se sérií Tendence ladí například dlaždice série Spirit ve formátu 45 x 45 cm v odstínu bílé nebo šedé barvě. Tyto neutrální světlé odstíny lze maximálně kombinovat s obklady a dekoracemi. Vhodnou alternativou je série Board v celém svém barevném spektru, perfektně padnoucí k jednotlivým obkládačkám a dekoracím.

Světlo správně odražené od zrcadla dokáže malou koupelnu zvětšit

Malé koupelně prospívají vhodně umístěná zrcadla, která ji na pohled nafouknou. Mohou být umístěna nejen nad umyvadlem, ale pokrýt třeba dvířka úložné skříně nebo koupelnové dveře. Důležitá jsou také vhodně umístěná světla. Vyplatí se nasvícení míst, kde se pohybuje vodní hladina, jako je vana nebo umyvadlo. Odlesky světla a zrcadlení koupelnový prostor oživí. Kromě toho světlo správně odražené od velkého zrcadla dokáže zvětšit malou koupelnu až nečekaně. Zrcadla vybírejte spíše bez rámu a vždy se vyhýbejte dvěma proti sobě umístěným zrcadlům. Nekonečný efekt, který vytvářejí, není pro lidské oko příjemný.

Tagy: Koupelna