Jak na předvánoční úklid?

S jakým čističem se pustit do předvánočního úklidu? S účinným, přece…

RAKO má čisticí prostředky na mastnotu i na vodní kámen

Keramické obklady máme nejen v koupelně, ale také na podlaze v kuchyni, na stěně za kuchyňskou linkou, v chodbě a mnohdy i na jiných, méně obvyklých místech. Ve všech případech je údržba keramických povrchů velmi snadná, stačí jen voda a čisticí prostředek. Ale jaký, když v kuchyni bojujeme s mastnotou a v koupelně zas s vodním kamenem? Odpovědí je řada čisticích prostředků RAKO SYSTEM určených na keramické obklady. Speciální přípravek zde najdete na každý druh znečištění.

I když máme na více místech keramický povrch, univerzální čistič na něj, respektive na všechny druhy nečistot neexistuje,“ říká Tomáš Heřman, zástupce značky RAKO, která nabízí ucelenou řadu čisticích přípravků a dodává: „Nečistoty je třeba odstraňovat podle jejich charakteru.“

  • KUCHYNĚ (I KOUPELNA) BEZ MASTNOTY

Osvědčený je keramický obklad za kuchyňskou linkou, kde snadno odolává vysokým teplotám. Velkou výhodou jsou keramické dlaždice na podlaze odolávající nárazům. A co je nejdůležitější, ať jsou keramické povrchy v kuchyni kdekoliv, jednoduše z nich odstraníte mastnotu. Ta je v kuchyni úhlavním nepřítelem. Stačí chvilka prskání rozpáleného oleje na pánvi a máte ji nejen na stěně za linkou, ale i na spodní straně skříněk, nebo na podlaze. Tuky z vaření na sebe snadno lepí prach, takže vznikne za chvilku nepříjemně lepivý povlak. A ten se jen těžko odstraňuje. RAKO CL810 je koncentrovaný nepěnivý prostředek z řady RAKO SYSTEM, který si poradí s tuky, oleji a mastnotou.

Proč nečistit obklady saponátem na nádobí?
Použitím prostředku nádobí při čištění keramických obkladů se hospodyňky dopouštějí velké chyby,“ varuje Tomáš Heřman a zdůvodňuje: „Saponáty odmastí nádobí, avšak obsahují oplachové tenzidy, které je poté třeba smýt. Při použití na stěnu za linkou či podlahu ji odmastí, však tenzid, který po vyschnutí vody na povrchu zůstane, působí jako suchý zip. Lepí na sebe nečistoty.“

Ovšem pozor, nečistoty mastného charakteru najdeme i v koupelně. Zde se vyskytují díky používání krémů a jiných kosmetických přípravků. Mastný charakter má ale také pot. Odmaštění povrchů je tak prvním krokem i při jarním úklidu v koupelně, kde nás jinak více trápí vodní kámen a rez.

Mimořádně silný RAKO CL 810 na mastnotu
Koncentrovaný přípravek RAKO CL810 z řady RAKO SYSTEM vyniká mimořádnou silou pro odstranění mastnot, a navíc i biologickou odbouratelností. Spolehlivě odmastí a vyčistí nejen obklady a dlaždice, v koupelně i v kuchyni, ale také spáry. Prostředek se ředí podle míry znečištění dle návodu.  

  • KOUPELNA BEZ USAZENIN VODNÍHO KAMENE A RZI 

V koupelně nejvíc bojujeme s vodním kamenem, minerálními usazeninami, rzí. Možná ani netušíme, že koupelna je specifická v tom, že se zde spojuje hned několik charakterů znečištění – kromě běžného prachu a špíny nebo zmíněného vodního kamene a rzi jde o mastnotu, například z krémů. Při úklidu v koupelně tedy vždy začneme odmaštěním (čistič RAKO CL810) a až poté pokračujeme čističem kyselým s pH 2-3, z řady RAKO SYSTEM CL804. Letité nánosy vodního kamene se špatně odstraňují, proto se vyplatí čistit koupelnu pravidelně čisticími prostředky vhodnými právě na vodní kámen a nedovolit usazení vodního kamene. 

Na mastnotu používáme alkalický čistič používáme, na usazeniny jako vodní kámen nebo rez pak čistič kyselý… Všimněte si, že jeden čistič vlastně druhý vylučuje. Univerzální čistič pro všechny druhy znečištění proto tedy nemůže existovat,“ vysvětluje Tomáš Heřman.

Vodní kámen porazí RAKO CL 804, navíc dodá lesk

Přípravek RAKO CL804 je vhodný k mytí obkladů, umyvadel, van, sprchových koutů, baterií, vnějších částí toaletních mís atd. Snadno odstraňuje skvrny a nánosy vodního kamene, obsahuje lesk, který zpomaluje znečištění povrchu a dlouhodobě zlepšuje vzhled leštěných a chromovaných povrchů. Aplikuje se přímo na znečištěné povrchy, poté se nechá několik minut působit. Na závěr se povrch vyčistí houbou a opláchne vodou. Přípravek se používá koncentrovaný, nanáší se pomocí rozprašovače. 

  • PODLAHA V PŘEDSÍNI

Keramické dlaždice se velmi snadno udržují, takže si vystačíte i jen s vodou a mopem, zvlášť pokud jste zvolili dlažbu s hladkým glazovaným povrchem. Na tom se nečistoty totiž jen těžko usazují. Dokonalý výsledek získáte, použijete-li přípravek pro denní úklid, RAKO CL803, z řady RAKO SYSTEM. Ten si poradí i se spárami zanesenými prachem a špínou.

Běžný úklid: RAKO CL 803 čistí i leští

RAKO CL803 je určen pro běžný, pravidelný úklid. Přípravek pomůže účinně povrchy vyčistit a zároveň v jednom kroku vyleštit. Obsahuje velmi jemné a neutrální tenzidy, které účinně odstraní i odolné nečistoty. RAKO CL803 lze použít i na plastové povrchy, například rámy oken. Prostředek je určen pro ruční mytí mopem, případně, pro dosažení plného efektu lesku, hadrem z mikrovlákna.  Před použitím se ředí dle návodu.

          

Úklidu dejte čas

Při úklidu dodržujte základní pravidlo – používání čisticích prostředků není o síle koncentrátu, ale o čase! Dodržujte koncentraci doporučenou na obalu a nechte chemii působit, než začnete s čištěním,“ připomíná Tomáš Heřman, zástupce značky RAKO.   

  • GENERÁLNÍ ÚKLID 

Pokud v jinak naleštěné místnosti kazí dojem zašlé dlaždice, použijte pro generální úklid přípravek RAKO CL801, který zvládne i silné znečištění. Přípravek s kyselým pH 1,2 - 2,2 (dle ředění) dosahuje vynikajících výsledků hned po prvním použití: Kromě mastnoty snadno odstraní cementové závoje, hlinky po malování i cementové zbytky z povrchu keramiky. V prvním kroku je však nutné povrch nejprve odmastit pomocí RAKO CL810, odmýt vodou a teprve následně použít přípravek RAKO CL801.

Tato kombinace (RAKO CL810 + RAKO CL801) je vhodná i oživení zašlých původních dlaždic v domě. Čističe RAKO SYSTEM jim tak mohou vrátit jejich dřívější krásu. Skvrn od mastnoty, olejů nebo černých šmouh od podrážek bot dlaždice zbaví slabý alkalický prostředek RAKO CL810. Po tomto kroku je důležité odmýt alkalický čistič vodou, neutralizovat jej. Poté použijte RAKO CL801 pro aktivní čištění. Pro dokonalý výsledek (odmytí všech vrstev nečistot) oba kroky zopakujte.

Pro generální úklid zvolte RAKO CL 801

RAKO CL801 je speciální čisticí prostředek vyvinutý pro čištění lehce i silně znečištěných slinutých glazovaných i neglazovaných dlaždic, a dále ostatních neglazovaných dlaždic. Účinné složení je vhodné na plochy, kde se vyskytuje vodní kámen, minerální usazeniny, rez. CL801 odstraní i cementové závoje, hlinky po malování i cementové zbytky z povrchu keramiky. RAKO CL801 se hodí také pro generální úklid v koupelně (zaschlé kapky vody na skle), i pro použití v bazénech, balneo a wellness provozech.

                

            

Tagy: Poradna, Podlaha, Koupelna